Blog Archive

Tuesday, July 19

Mahukan badan yang sihat dan cergas tanpa perlu ke gym?

Salam

Haa,ni nak bagitau kome sekalian,tak payah susah2 pergi gym ataupun tempat fitness segala bagai. Tak payah start enjin kereta dan rugi duit minyak. Still boleh mendapatkan tubuh badan yang sihat.hehe. Caranya? Mudah sahaja. Scroll ke bawah.......

.
.
.
.
.

  • Rajin2 kan la diri tu tolong mak kemas rumah.
  • Sapu lantai yang dah banyak habuk dan unknown2 species tu.
  • Mop lantai bagi berkilau bak mutiara.wah gitu!
  • Tingkap tu kasi lap bagi hilang habuk.*malu je orang datang tengok rumah kita tak bersih kan*
  • Kalau ada pinggan mangkuk yang dah bertimbun kat tempat pengering tu,susun la letak dalam kabinet atapun ditempat yang sepatutnya.
  • Lipat la kain,baju seluar yang kecik yang besar yang dah berbakul2 tu.haih.
  • Jenguk luar rumah,cabut la rumput2 yang tumbuh tepi longkang yang menyakitkan mata memandang.*kalau umah kondo,apartment memang tak dapat la.hoho*
  • Haa,siram la pokok2 bunga yang penat mak korang tanam tu.'dorang' pun nak makan jugak,bukan manusia je kan.peace ^_^
  • Kalau ada ruang lebih or tanah yang korang boleh bercucuk tanam,buat la mini kebun sendiri.mesti best kan. *make sure bukan tanah orang lain la,nahu kene parang.oke.over.ngeh3*
  • petang2 tu kalau takde keje sangat,bawak2 lah main badminton ke rounders ke.hehe. *rounders? teringat zaman kecik2 dulu*
  • kalau tiba mood malas,lari setempat je dalam bilik tu.make sure kunci bilik dulu.kantoi malu je.ahaha.*macam biasa buat je*
Haa,kan jimat tu. Tak payah susah2 keluar rumah kan.hehe. Tapi sebenarnya semua cara2 kat atas tu aku bukan refer kat pakar kesihatan ke apa. Sebab baru pagi tadi aku kemas rumah,sampai sakit jugak la pinggang aku ni hah.*da macam orang tua -_-*

Berpeluh? Tak payah cakaplah,memang akan! Huhu. Nak2 rumah panjang sangat.err. Jangan bayang Rumah Panjang sudah.haha. Tapi,berbaloi lah kan. Dapat meringankan beban mak,rumah pun kemas. Dan yang peting,tak la aku ni keje menternak lemak je kat rumah.hoho.

Sekian sahaja untuk enrty kali ini. Selamat mencuba!!

Peace!!

tarzan tutup aurat.aww ;))

6 comments:

Mohd Yusuf said...

cool people dtg komen... :D

tips bagus tapi nk buat tu yg segan tu...asyik nk tido 24jam je...ha3 nak main badminton pun tak de partner...kemas rumah tu boleh serahkan kat kak dan adik je...ha3

Nurul Ainee said...

hehe. tipu tido 24jam.ehe. ade kene bebel ngan mak kan.hoho. diri ini pown tak kurang pemalas nyer tp atleast kemas rumah n tolong mak jugak. pompuan kan.;))

fAreL... said...

hahaha..tul2..tak yah bazir mase nk cri gym...

Nurul Ainee said...

hehe.byk je benda yg bley buat.kan3.;))

Apple Zara said...

Erk, rasa nya list tu cuma untuk orang yang rajin jeee kot. Orang malas macam saya susah kot. hahaha :D

Nurul Ainee said...

hehe.saya pun pemalas jgk sbnrnye,tp mreajinkan diri je. ;))